Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

IOSS Nedir? Nasıl Alınır?

Her şirket kuruluşunda ve ticari faaliyetlerde yerine getirilmesi gereken bazı kurallar vardır. Avrupa’da şirket kurmak için de gözden kaçırılmaması gereken ilk kural Avrupa vergi sistemidir. IOSS’da Türkiye’deki karşılığı KDV olan sistemdir.

Türkçe karşılığı “Tek Noktadan İthalat Merkezi” olan IOSS (Import One-Stop Shop), ihracat için önemli bir uygulamadır. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yenilenen IOSS sistemi, Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan işletmelerin satışlarına ait KDV tutarını bildirip ödeyebilecekleri dijital bir sistemdir. İşletme sahipleri bu portala yaptıkların satışların KDV oranını kaydederek ödeme yapabilir. IOSS sistemi ile de bu ödemeler ilgili ülkeye direkt olarak aktarılır.

 

IOSS Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Hollanda, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç gibi Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin hepsinde geçerlidir fakat her ülkenin farklı IOSS kayır sistemi vardır.

 

IOSS Numarası Nasıl Alınır?

IOSS numarası alabilmek için iki yol vardır. Bunlardan ilki Etsy, Amazon, eBay gibi sitelerden satış yapıyorsanız bu kuruluşlar IOSS numarasını satıcıları ile paylaşmaktadır. Satış esnasında KDV’yi satıcıdan tahsil eder ve ilgili ülkeye gönderir. Yapmanız gereken tek şey IOSS numaranızı taşıyıcı firmaya iletmek ve faturalarda bildirmektir. Diğer seçenek için ise vergi mükellefi olan bir şirket olması gerekir. Sonrasında IOSS numarasını almak için bu hizmeti veren bir danışmanlık firması ile çalışmaktır.

 

IOSS Sisteminin Avantajları Nelerdir?

IOSS ile satış yapmanın hem satıcılara hem de müşterilere birçok avantajı vardır. Bunlar;

 

  • Daha Az İşlem

IOSS sistemi ile KDV beyannamesi ödemesi ve tahsilatı gibi işlemler kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla yapılması gereken işlem sayısı da en aza indirilmiş olur. İşletmenizi Avrupa Birliği üye devletinin IOSS satıcısı olarak kaydettiğinizde tüm ülkelerde ticaret yapabilirsiniz.

 

  • Ekstra ücret

Müşteriler bir ürünü satın alırken KDV dahil fiyatı ile işlemi gerçekleştirdikleri için önceden bilinmeyen bir vergi veya gümrük ücretiyle karşılaşmaz.

 

  • Kolay iade

Satıcılar müşterilerden gelen iade ürünlerin KDV iadesi IOSS sistemi üzerinden kolayca alabilir.

 

  • Gümrük işlemleri

IOSS kaydınız olduğunda AB ülkelerine gönderdiğiniz ürünlerin yalnızca IOSS numarası kontrol edilir ve hızlıca gümrükten çıkışları yapılır. Kaydı olmayan satıcıların gönderi ise KDV tahsilatı yapıldıktan sonra çıkış işlemleri yapılır. Dolayısıyla ürününüz müşterinize daha hızlı ulaşır.

Share

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar *