Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
PazarlamaOcak 4, 20230

6 Adımda İş Fikrinizi Nasıl Test Edebilirsiniz?

İşletmeler, ürünlerini piyasaya sürmek için acele ederek bu aşamayı sıklıkla gözden kaçırırlar. Test edene kadar fikrinizi kimin değerli bulacağını asla bilemezsiniz.  Dolayısıyla bu aşamaları yapmadığınız sürece pazarlama çabalarınızda başarısız olma ihtimaliniz yüksektir.

İş Fikrinizi Test Edebileceğiniz 6 Adım


1. Fizibilite Kontrolünü Gerçekleştirin

İlk olarak, fikrinizin her bir bileşenini iyice incelemelisiniz. Sorularınız, düşünce sürecinizi daha derinlemesine araştırmanıza ve bir strateji formüle etmenize yardımcı olmalıdır. Sorunları erkenden belirlemek ve çözmek, iş planınızın başarılı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olacaktır.

İş modelinizin sürdürülebilir olup olmadığını, işinizi sürdürmek ve büyütmek için yeterli potansiyel müşteri olup olmadığını değerlendirmek her zaman faydalıdır. Bunu başarmak için kendinize şu soruları sormalısınız:

  • Hangi müşterilere hizmet vereceğim?
  • Kar elde etmek için kaç müşteriye ihtiyacım var?
  • Pazarda yeterli potansiyel müşteri var mı?
  • Piyasa ne kadar doymuş?
  • Çözmek istediğim problemler neler?
  • Ürünüm bu sorunları nasıl çözüyor?

 

    2. Rakiplerinizi İnceleyin

İş fikrinizin uygulanabilir olduğundan emin olduktan sonra, bir sonraki mantıklı adım rakiplerinizi araştırmaktır. Kendi işinizi başlatmadan önce aynı işletmelerin pazar analizini yapın. Diğer firmaları inceleyerek daha önce neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirleyebilirsiniz. Akıllı bir işletme sahibi, daha önce benzer fikirleri denemiş kişilerden bilgi edinir. Rakipleri analiz etmek, teklifinizi neyin öne çıkardığını tanımlamanıza da yardımcı olacaktır. Sağlam bir müşteri kitlesi oluşturmak için tüketicilere işletmenizin neden benzersiz olduğunu göstermelisiniz. Bu, yeni bir ürünle piyasayı alt üst etmekten gerçekten eşsiz bir hizmet deneyimi sağlamaya kadar her şeyi içerebilir.

 

   3. Bir Örnek Oluşturun

Bir iş fikrini test etmenin en etkili tekniği, dürüst ve gerçek geri bildirim almak için bir örnek oluşturmak ve bunu çeşitli kişilere göstermektir. Ayrıca, Minimum Uygulanabilir Ürün (MVP) oluşturmalısınız. Bir MVP, temel olarak bir ürün olarak satılabilecek fikrinizin en basit şeklidir. Bu strateji, iş fikrinizin uygulanabilirliğini belirlemek ve ürün veya hizmet sunumunuzdaki kusurları belirlemek için oldukça etkilidir.

 

   4. Hedef Kitleniz Üzerinde Test Edin

İlk örneğiniz hazır olduğunda, potansiyel hedef kitlenize sunabilirsiniz. Fikrinizi küçük bir grup insan üzerinde test etmek, müşterilerin sunduğunuz ürünle ilgilenip ilgilenmediğini ortaya çıkarır. Küçük pazar testleri başarılı olursa, fikrinizin daha geniş bir kitle tarafından kabul görme olasılığı yüksektir.

İş fikrinizi potansiyel hedef kitlenizle test etmek için oluşturacağınız odak grubuyla istediğiniz verilere ulaşabilirsiniz. Aynı anda sosyal medya gruplarından da faydalanabilirsiniz. Ne kadar çok kişi ürününüzde memnun kalırsa o kadar başarılı olursunuz.

 

   5. Geri Bildirime Dayalı İyileştirmeler Yapın

Ürününüzü veya hizmetinizi hedef kitlenizin bir alt kümesinde test ettikten sonra, onlardan çok sayıda yararlı geri bildirim alırsınız. Bu tür girdiler test sürecini değişiklik yapma ve zayıf noktalarda iyileştirme aşamasına kadar yönlendirir. İşinizin faydası, kalitesi, özellikleri vb. konularda eleştirilerle karşılaşabilirsiniz. Bunu yapıcı bir şekilde ele almak ve tespit edilen sorunlara gerekli çözümleri bulmak son derece önemlidir. Bu adımı başarıyla tamamladıktan sonra, sunmak istediğiniz ürününüzün/hizmetinizin en iyi versiyonuna sahip olursunuz.

 

   6. Bir Pazarlama Planı Tasarlayın

Planınızı yeteri kadar test ederek tüm iyileştirmeleri yaptığınıza göre artık işinizi halka tanıtmak için bir strateji oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ürün için özel bir açılış sayfası olan basit bir web sitesi oluşturmak ve sosyal medyayı kullanmak, bilgi edinmek ve sunduğunuz ürünle ilgilenen insan sayısını takip etmek için mükemmel stratejilerdir. Sonrasında etkileyici pazarlama, e-posta pazarlaması, ücretli reklamcılık gibi daha fazla pazarlama tekniğini planlarınıza dahil edebilirsiniz.

Share

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar *