Pandemi ve ardından gelen karantina, sosyal mesafenin yeni normal haline gelmesiyle birlikte yaşam biçimlerimizi değiştirdi ve sanal ofis alanlarına olan talebin artmasına neden oldu.
Sanal ofisler, işletmelere fiziksel alan için ödeme yapmak zorunda kalmadan kayıtlı bir iş adresi ve profesyonel hizmetler sağlayan bir tür esnek ofistir. Çalışanların geleneksel bir çalışma alanının belirli yönlerini deneyimlerken uzaktan çalışmasına yardımcı olur. Ofis çalışanları video konferans, ekip uygulamaları, mesajlaşma servisleri, telekonferans vb. aracılığıyla ekipleriyle iletişimi sürdürürken evden veya istedikleri uzak konumdan çalışabilirler.
Sanal ofis aslında her büyüklükteki ve sektördeki işletmeler için uygun olsa da sanal ofis kiralamak isteyen işletme sahiplerinin öncelikli olarak ekibine her gün aynı yerde gerçekten ihtiyacı olup olmadığıdır.
İşletmeler Neden Fiziksel Ofisten Sanal Ofise Geçiyor?
İlk olarak bazı işletmeler henüz fiziksel bir alan kiralayabilmek için yeterli sermayeye sahip değildir. Dolayısıyla çalışanlarına fiziksel alan yerine sanal ofis kiralaması yaparak evden, kafeden ya da istenilen başka bir yerden çalışma olanağı sunar. Fiziksel ofisten sanal ofise geçişin tek nedeni tabii ki yalnızca sermaye kısıtından değil. Sektörlere göre değişiklik gösteren bazı sebepler de var. Ekibin bir arada olmasını gerektirmeyen, uzaktan çalışma ile de işlerini yürütebilen sektörler fiziksel bir ofise ihtiyaç duymadıkları için hızla sanal ofis kavramını benimsemeye başladı.
Sanal ofisin fiziksel bir ofise göre birçok avantajı da bulunmaktadır;
- Sanal ofis ile ekibin bir arada olmadan işleri hatasız yürütebiliyor oluşu profesyonel ve güvenilir bir işletme imajı verir.
- Her yerden çalışma imkânı sunar.
- Çalışanlar kendilerini iyi hissettikleri alanda çalışabildikleri için verimliliği artırır.
- Fiziksel bir ofisten daha düşük maliyetlidir.
- Alan açısından kısıtlayıcı bir faktör olmadığı için çalışan sayısı çoğaltılabilir.
Sanal Ofis Hangi Sektörler İçin Uygundur?
Sanal ofis, fiziksel ofis maliyetinden çok daha düşük maliyetle sahip olunan bir ofis türü olduğu için girişimciler ve startup’lar tarafından çokça tercih edilir. Ayrıca reklam sektörü de sanal ofis için uygun olan sektörlerdendir. Çünkü dünyanın farklı yerlerinden müşterilerle çalışmayı gerektirebilir. Bu nedenle sanal bir ofis ile çalışma koşullarının uzaktan olması, farklı coğrafyalardan insanların istihdam edilmesine ve yetenekli bireylerin seçilmesine olanak sağlayacaktır. Sürekli olarak müşterilerle ve potansiyel yatırımcılarla görüşmeler yapan sektörler de fiziksel ofisi nadiren kullanacakları için sanal ofis doğru tercih olacaktır.
Alanında deneyimli ve her zaman profesyonellik sergilemek isteyen, işletmeye gelecek her aramaları yanıtlayacak ve sorulara yanıt verecek bir irtibat noktasının hazır olmasını isteyen sektörler, sanal ofis üyelikleri ile birlikte çağrı yanıtlama hizmetleri ve canlı resepsiyonist desteği de alabilirler. Sonuç olarak, sektör bazlı sanal ofis tercih etmek için sebepler değişse de aşağıdaki tüm sektörler için birçok avantajı ve dolayısıyla tercih sebebi bulunmaktadır.
-
Startup ve Girişimciler
-
Medya Sektörü
-
Reklam Ajansları
-
Finans Sektörü
-
Gayrimenkul
-
Hukuk Büroları
-
Ticaret Hizmet Sağlayıcıları
-
Sağlık Sektörü
-
Muhasebe Firmaları
-
Web Sitesi ve Uygulama Geliştiricileri