Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Şirket KurmaMayıs 8, 20230

5 Adımda Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi, basit ve hızlı kuruluşu sebebiyle tercih edilen bir şirket türüdür. Ortaklık yapısı ile kurulması durumunda belirli şartlara tabidir. Bu şirket türünün özelliklerine daha yakından bakalım.

Bir ortak paylarını devretmek veya satmak istediğinde, tüm ortakların bu işlemi onaylaması zorunludur. Bu nedenle, ortaklık devirleri gibi konuların zorluğundan dolayı, şahıs şirketleri genellikle tek bir kişi tarafından kurulur.

Şahıs şirketi kurucusu veya ortakları, hukuki olarak gerçek kişi olarak kabul edilir ve şirketle ilgili borçlardan tüm mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar.

Şahıs şirketi diğer şirket türlerine göre daha az formalite gerektirir ve kolaylıkla kurulabilir. Ancak, yine de bir takım yasal süreçlerden geçilmesi gerekmektedir. Şirketin kuruluş aşamaları, şirket türüne göre değişiklik göstermektedir.

Şahıs şirketini nasıl kuracağınızı bilmeniz gerekir. Şahıs şirketi kurmak isteyenler için atabileceğiniz adımları sizler için listeledik.

1- Bir şirket adı seçin

İlk olarak bir şirket adı bulmanız gerekir. Benzersiz ve şirketinizi kısa ve öz bir şekilde tanımlayan birkaç farklı isim üzerinde beyin fırtınası yapın.

Bir şirket adı söz konusu olduğunda, şahısların iki seçeneği vardır. Şirket adınız kişisel adınız ile aynı olabilir veya şirketinizi farklı bir adla açabilirsiniz.

2- Bir web sitesi alan adı satın alın

İşletme adına karar verdikten sonra, web sitenizin alan adını satın almanın zamanı geldi. Alan adınız sitenizi tanımlayan şeydir.

Herhangi bir karışıklığı önlemek için alan adınızı işletmenizin adıyla aynı şekilde ayarlamak en iyisidir. İstediğiniz alan adı mevcut değilse, işletme adınıza benzeyen bir varyasyon bulun. Henüz web sitenizi oluşturmaya hazır değilseniz sorun değil. Başka hiçbir işletmenin almadığından emin olmak için alan adınızı yine de rezerve edebilirsiniz.

3- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alın

Her şeyi kuralına göre yapmanız ve tüm gerekli ruhsat ve izinlerini almanız çok önemlidir. Uygun ruhsat veya izinler olmadan, ağır para cezalarına maruz kalma riskiniz vardır.

Ruhsat ve izinler, işinizin niteliğine göre değişiklik gösterecektir. Örneğin, bir kreş açıyorsanız sağlık ve güvenlik eğitimi almanız gerekir. Aynı şekilde, yemek hazırlamak veya servis yapmak istiyorsanız, sağlık bakanlığı izni gereklidir.

4- Bir ticari banka hesabı açın

İşletmenizden elde ettiğiniz gelir doğrudan kişisel gelirinize aktarılsa da işletme giderlerini kişisel giderlerinizden ayırmanız önerilir.

Bir işletme hesabına sahip olmak, kredi kartı ödemelerini ve yazılı çekleri kabul etmenize ve ayrıca işletmeniz için bir kredi geçmişi oluşturmanıza olanak tanır.

İşletmenizin ilk birkaç yılı kayıplara neden olabilir. Ayrı bir işletme hesabı, ofis alanı, iş seyahati ve bankacılık ücretleri gibi harcamaları detaylandırır, böylece bunları vergilerinizden düşebilirsiniz.

5- Sigorta kapsamına alın

Belirtildiği gibi, şahıs şirketi, işletmeniz iflas ederse veya biri size karşı yasal işlem başlatmaya karar verirse sınırsız sorumluluğunuz olduğu anlamına gelir. Ek sigorta kapsamı, riskleri sınırlayabilir ve bu senaryolara karşı size bir miktar koruma sağlayabilir.

Sigorta yaptırmak büyük bir masraf gibi görünebilir. Ancak, olumsuz bir durumla karşılaşırsanız, kişisel varlıklarınızı koruyor olacaksınız.

Share

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar *