Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
GirişimcilikHaziran 7, 20230

Ortak Girişim (Joint Venture) Nedir?

Ortak girişim, iki veya daha fazla şirketin bir proje veya hizmet üzerindeki kaynaklarını ve bilgi birikimini birleştirdiği bir işletme yapısıdır. Anlaşmanın uzunluğu ve hangi kaynakları içereceği değişiklik gösterir. İşletmenin mülkiyeti, riski ve getirileri, ortak girişimciler arasında paylaştırılır.

Ortak Girişim Türleri Nelerdir?

Ortak girişim türleri aşağıdaki gibidir.

  • Proje Ortak Girişimi

Bu, ortak girişimin en yaygın şeklidir. Ücretli yol veya ofis kompleksi vb. oluşturmak gibi amaçlar için oluşturulabilir. Amacı tanımlanmıştır ve girişimin anlaşmasına göre tek bir projenin tamamlanması ile sınırlı olabilir. Proje tamamlandığında ortak girişim sona erer.

  • İşlevsel Ortak Girişim

Bu, her iki şirketin de bir araya geldiği bir girişim türüdür. Çünkü her bir taraf bir veya diğer iş fonksiyonlarında uzmanlığa sahiptir ve sinerji ile karşılıklı yarar sağlama güdüsüyle yapılır.

Örneğin, bir şirketin nakliye filosu, diğerinin ekstra depolama alanı varsa, her ikisi de envanter yönetiminde birbirlerine yardımcı olabilir ve birbirlerinin ayrı filolara veya depolama alanlarına sahip olma maliyetlerinden tasarruf edebilir ve boş zamanlarında kullanabilirler.

  • Dikey Ortak Girişim

Ortak girişim, aynı tedarik zincirindeki iki ticari kuruluş arasındadır. Bu, varlıklardan biri, özel nitelikli bir hammaddeye ihtiyaç duyduğu belirli bir tür mal ürettiğinde yapılır. Bu amaçla, söz konusu üretimin kapasitesini geliştirmek ve sürdürmek için tedarikçi ile yatırım yapabilir ve bu girdi malzemesinin bulunmamasından kaynaklanan belirsizlikten kaçınabilir. Bu, üretim şirketinin belirli bir gizlilik seviyesini korumak istediği veya bu girdiye olan talebin düşük olduğu ancak nihai ürüne olan talebin çok yüksek olduğu durumlarda geçerlidir. Belirli patentli teknoloji ürünlerinin üretiminde kullanılan belirli bir tür bilgisayar çipi buna örnek olarak gösterilebilir.

  • Yatay Ortak Girişim

Benzer şekilde, bu ortak girişim türü, aynı mal veya hizmetleri üreten iki ticari kuruluş arasındadır. Bu girişimin avantajı, şirketlerden birinin coğrafi bölge gibi yeni bir pazara girebilmesidir. Yerel ortak, yerleşik dağıtım ağı gibi yerel ülkenin bilgi birikimine sahipken, yabancı ortak ölçek ekonomilerine sahip olabilir. Ayrıca bazen düzenlemeler yerel bir şirketin katılımını gerektirir ve bu nedenle ortak girişim bu tür pazarlara girmenin olası yollarından biridir.

Share

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar *