Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?

KDV, 25 Ekim 1984 tarihinde düzenlenmiş olan 3065 sayılı maddesine göre uygulanmaktadır. Kanunun yürürlüğe girme tarihi ise 1 Ocak 1985’tir. Açılımı Katma Değer Vergisi olan KDV, satın alınmış olan hizmet ve ürünler karşılığında ödenen vergi çeşididir.
Satın alınan ürün ve verilen hizmet içeriğine göre değişen oranlar olmakla birlikte Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi daireleri tarafından kontrol edilir.

Aslında KDV oranı ürün ya da hizmeti veren firmalar tarafından, elde edilen kar miktarına göre oranı değişerek ödenen bir veri türüdür. Fakat firmalar bu KDV oranlarını ürün ya da hizmet fiyatına dahil ederek aslında tüketiciye ödettiği bir vergi türü haline getiriyor.

Muhtemelen hepiniz günlük yaşamınız için yiyecek ve diğer ihtiyaçlarınızı almak için bir mağazaya veya markete gidiyorsunuz. Bir marketten bir şey satın aldığınızda ödediğiniz fiyat, o ürüne atanan gerçek perakende satış fiyatı değildir. Ürünün satış fiyatı, satış sürecinin her adımına uygulanan çeşitli Katma Değer Vergilerinin tamamından oluşur. Üreticiden toptancıya, ardından esnafa ve son olarak da tüketiciye kadar her aşamada fiyata KDV eklenir.

Bu, her ülkenin hükümetinin sahip olduğu en önemli güçlerden biridir. KDV, mal ve hizmet satışının çeşitli aşamalarında uygulanan birçok vergi biçiminden biridir ve bu vergiler, devletin para kazanma yöntemidir.

 

Katma Değer Vergisi Süreci Nasıl İşler?

KDV oranını %20 olarak kabul edilelim ve bir örnek üzerinden bu süreci aktaralım:

Bir tişört üreticisi, tişört için kullanacağı hammaddesi olan kumaşı almak için 1 TL veriyor. Ayrıca KDV oranı içinde 20 kuruş daha ödüyor. Yani kumaşı 1.20 TL’ye almış oluyor.

Tişört üreticisi daha sonra ürettiği tişörtü bir dükkâna 5 TL + 1 TL KDV tutarı olmak üzere 6 TL’ye satıyor. Üretici, zaten kumaşı alırken 20 kuruş KDV ödediği için devlete ödeyeceği KDV tutarı 80 kuruş oluyor.

Üreticinin dükkâna satmış olduğu tişört ise dükkânda 12 TL’ye satışa çıkarılıyor. 10 TL maliyeti 2 TL ise KDV oranı içindir. Bu durumda zaten tişörtleri üreticiden alırken 1 TL KDV ödediği için ödemesi gereken toplam KDV tutarı 1 TL olacaktır.

 

KDV Hangi Durumlarda Ödenir?

Aşağıdaki durumlarda KDV ödenmesi zorunludur.

  • Sanayi ve ticaret faaliyetleri sonucunda çıkan tüm ürün ve hizmet teslimleri
  • Tüm ürün ve hizmet ithalatları
  • İnternet, posta ya da telefon gibi faaliyetlerden kaynaklanan tüm ürün ve hizmet teslimleri
  • Gümrük deposu gibi yerlerde yapılan satışlar
  • Profesyonel sanatçıların konser ve diğer gösterileri
  • Milli piyango gibi şans oyunlarının düzenlenmesi ve oynanması
Share

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar *