Amazon hem satıcılar hem de müşteriler tarafından en çok tercih edilen e-ticaret sitesidir. Hitap ettiği geniş kitle sayesinde bu popülerliği yakalamış ve devam ettirmektedir. Eğer Türkiye’de açtığınız bir e-ticaret siteniz varsa ve hedef kitlenizi genişletmek istiyorsanız Amazon İngiltere’yi kullanarak ilk adımı atabilirsiniz.
Amazon İngiltere’de Satış Yapmanın Avantajları
Çoğu satıcı e-ticaret işine başlarken önce kendi iç pazarında satış yapmaya başlar. Sonrasında satış yapacağı pazarı genişletmek için yurt dışına açılır. Bu seçeneklerden biri olan Amazon İngiltere’de satış yapmanın avantajları şunlardır:
-
Hızlı Büyüyen Bir Pazar
Amazon İngiltere platformu hızla büyüyen bir pazara sahip olmasıyla öne çıkıyor. Satışları 2019’da 17,5 milyar dolar, 2020’de 26,4 milyar dolar ve 2021’de 31,9 milyar dolara (23,6 milyar sterlin) yükseldi.
-
Genişleme Fırsatı
Yeni bir pazara birkaç ürünle ya da sadece belirli bölgelerde popüler olan ürünlerle girmiş olabilirsiniz. Amazon İngiltere’de satış yapmaya başlamadan önce ürünlerinizin pazara uygunluğunu araştırmalı ve popüler olan ürünlerin araştırması da yapılmalıdır.
-
Mevcut Ürünlerle Pazara Giriş
Amazon’da daha önce satış yaptıysanız ve mevcut ürünleriniz varsa aynı ürünlerle kolayca satış yapmaya başlayabilirsiniz. Var olan mevcut ürünleriniz Amazon sisteminde ASIN adı verilen bir kod ile işaretlenir. Bu kod ürünlerinizin tüm ülkelerin Amazon sitesinde tanınmasını sağlar. Bu geçiş sayesinde mevcut ürünlerine yapılmış olan yorumlar ve puanlar da kalıcı olur.
-
Avrupa Lojistik Ağı (EFN)
Amazon, önceden ürünleri artık İngiltere’de depolayamayacağınız ve diğer Avrupa pazarlarına kolayca erişemeyeceğiniz anlamına gelen Avrupa Lojistik Ağı’nı (EFN) kaldırmıştı. Fakat sonradan yeni bir düzenleme ile yeniden Avrupa Lojistik Ağı’nı getirdi. Uygulanan Avrupa Lojistik Ağı (EFN) ile İngiltere’de depolama yapabilir, depoladığınız ürünleri Avrupa üzerinden müşterilerinize gönderebilirsiniz.
-
Kur Farkı ile Kar Fırsatı
Amazon İngiltere’de satış yapmanın belki de en büyük avantajı TL üzerinden üretimini yaptığınız ürünlerin İngiliz sterlini ile satışlarını yapmanız olabilir. Aradaki kur farkı ile üretim maliyetiniz düşer, karınız artar.
Amazon İngiltere’de Satış Yapmak için Gerekenler
Aamazon İngiltere’de satış yapmaya başlamak için Avrupa hesabınızı aktif etmeniz gerekmektedir. Adımlar aşağıdaki gibidir:
Adım 1: Kimlik doğrulama
Kimlik doğrulama işlemi için kayıt esnasında belirttiğiniz “Amazon hesabı yetkilisi”nin ve %25’ten fazla paya sahip “işletme sahipleri”nin her biri için aşağıdaki seçeneklerden yalnızca biri ile ilgili belgeleri temin etmeniz gerekmektedir.
- Seçenek 1: Eski Tip (Çipsiz) Pasaport
- Seçenek 2: Yeni Tip-2. Nesil (Çipli) Pasaport
- Seçenek 3: Yeni Tip-3. Nesil (Çipli) Pasaport
- Seçenek 4: Yeni Tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı + Eski Tip Sürücü Belgesi
- Seçenek 5: Yeni Tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı + Yeni Tip Sürücü Belgesi
- Seçenek 6: Yeni Tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı + Nüfus Kayıt Örneği
- Seçenek 7: Eski Tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı + Eski Tip Sürücü Belgesi
- Seçenek 8: Eski Tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı + Yeni Tip Sürücü Belgesi
- Seçenek 9: Eski Tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı + İmza Sirküleri (veya İmza Beyannamesi)
Adım 2: Adres Doğrulama
Kimlik doğrulamada olan kurallar geçerli olmak üzere belgelerin son 180 gün içerisinde hazırlanmış olması gerekmektedir.
- Seçenek 1: İkametgah – Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi
- Seçenek 2: Ev İçin Elektrik Faturası
- Seçenek 3: Ev İçin Su Faturası
- Seçenek 4: Ev İçin Doğalgaz Faturası
- Seçenek 5: Ev İçin Sabit Telefon Faturası
- Seçenek 6: Ev İçin Televizyon Hizmeti (Digiturk, Turkcell TV, D-Smart, Türksat vb.) Faturası
- Seçenek 7: Ev İçin Sabit İnternet Hizmeti (Superonline, Türk Telekom, Uydunet, vb.) Faturası
- Seçenek 8: Ev Adresini İçeren Cep Telefonu Faturası
Adım 3: Amazon Hesabı Erişim Onayı Doğrulama
Belge sahibi: Kayıt esnasında belirttiğiniz “Amazon hesabı yetkilisi” (Amazon hesabınızı yürütecek kişi) imza yetkilisi değilse bu kişi için bir yetkilendirme onay belgesi hazırlanması gerekmektedir.
Belge özellikleri:
- Yasal imza yetkilisince yazılmış, bahsi geçen kişinin işletmenin Amazon hesabına erişebileceğine ve bu hesabı yürütebileceğine dair kaşeli ve imzalı bir onay belgesi olmalıdır.
- Onay belgesini imzalayacak kişinin isminin temin edilen imza sirküleri veya faaliyet belgesinde yer alması gerekmektedir ve söz konusu yetkilendirmeyi yapmaya yetkisi bulunmalıdır.
- Yasal imza yetkilisince imzalanmayan onay belgesi kabul edilmemektedir.
- Eğer Amazon hesabını yürütecek kişi imza yetkililerinden biri ise, bu belgeye gerek kalmamaktadır.
Adım 4: Şirket Bilgileri Doğrulama
Kayıtlı işletmenize ait gerekli belgeleri işletme tipine uygun olacak şekilde temin etmelisiniz. İşletme tiplerinden sadece biri için ilgili belgeleri temin etmeniz gerekmektedir.
- İşletme Tipi-1: Esnaf ve Sanatkarlar
- İşletme Tipi-2: Şahıs/Gerçek Kişi İşletmesi
- İşletme Tipi-3: Kollektif Şirket (Koll.Şti.) / Komandit Şirket (Komm.Şti.) / Limited Şirket (Ltd.Şti) / Anonim Şirket (A.Ş.) / Kamuya Ait Ticari İşletme, Döner Sermaye
Adım 5: Banka Hesabı Doğrulama
Banka hesabınıza ait gerekli belgeyi banka hesabınızın bulunduğu ülkeye uygun olacak şekilde temin etmelisiniz. Aşağıdaki seçeneklerden sadece biri için ilgili belgeyi temin etmeniz gerekmektedir.
- Seçenek 1: AB Ülkeleri İçinde Banka Hesap Bilgisi Olmayan Satıcılar
- Seçenek 2: AB Ülkeleri İçinde Banka Hesap Bilgisine Sahip Olan Satıcılar
Tüm adımların ayrıntılı bilgileri için “Amazon Avrupa’da Hesap Açmak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar” başlıklı rehbere bakabilirsiniz.